Magyar Fogpótlástani Társaság

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 5.
Nyitólap
Célkitűzések
Alapszabály
Tagdíj információk
Vezetőség
Tagfelvétel
Elérhetőség
Rendezvények
Korábbi rendezvények
Fotódokumentáció
Linkek
Adatkezelési tájékoztató
  Webmester: Makra Csaba

Meghívó

MFE Fogpótlástani Társaság, MAÁSZT és Danubius Tudományos kongresszusok
Párhuzam a szakmai területek között


2017. szeptember 28-30. között rendezte meg a Magyar Fogorvosok Egyesületének Fogpótlástani Társasága XXII. kongresszusát, ez alkalommal azonban most először a Magyar Arc- Állcsont és Szájsebészeti Társaság XXI. kongresszusával valamint a XI. Danubius Nemzetközi Kongresszusával közösen. A rendezvény impozáns helyszíne Debrecenben a Kölcsey Konferencia Központ volt.
E két szakmai terület konferenciájának, tudományos üléseinek egy időpontban, egy helyszínen történő megrendezése azért kiemelkedően fontos, mert számos olyan közös pont van - pl. CAD-CAM technológiák, implantológia - amely mindkét területen dolgozó orvosokat, fogorvosokat érinti. A cél az volt, hogy e közös rendezvény résztvevői olyan ismeretekre tegyenek szert, amelyet mind a napi munka során, mind a későbbiekben hasznosítani tudnak.
A háromnapos rendezvénysorozatunk nyitó napján "Korszerű eljárások a fogpótlástanban a XXI. sz. elején" címmel fogorvosok számára továbbképző tanfolyammal indult a program. A második napon plenáris ülések zajlottak magyar és angol nyelven.
A konferencián tudományos előadást tartott: Dr. Umberto Garagiola (Olaszország), Dr. Seong-Gon Kim (Dél-Korea), Dr. Sandro Pelo (Olaszország), Dr. Thomas Fillies (Németország), Dr. Alessandro Moro (Olaszország), Dr. Vojislav V. Mitic (Szerbia), Dr. Peter X. Ma (USA), Dr. Rubén Davó (Spanyolország).
A zárónapon a fogorvosok részére szervezett "A fogpótlástan aktuális kérdései" címmel továbbképző tanfolyam mellett az egyetemeken dolgozó PhD hallgatók munkái kerültek bemutatásra önálló szekcióként. A szekció üléselnökei Dr. Hegedűs Csaba egyetemi tanár és Dr. Varga Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai Tanszékének vezetője voltak.
Immáron hagyománynak tekinthető a Magyar Fogorvosok Egyesületének konferenciáin a PhD hallgatók tudományos találkozója. E találkozók, tudományos ülések célja hogy az egyetemeken elkötelezett, önálló alkotó- és kutatómunkát végző hallgatók megismerjék egymás tudását, munkáját, kutatását.
A PhD szekció előadói voltak: Tóth Ferenc, Nagy László, Szegedi Márta, Szalóki Melinda, Farkasdi Sándor, Rácz Róbert, Somoskövi István, Czumbel László Márk, Práger Nándor, Sáry Tekla, Vitai Viktória, Róth Ivett és Jász Bálint.
Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy a PhD hallgatók szekciójának fontos létjogosultsága van a MFT konferenciákon. A hallgatók az előadásokhoz kapcsolódó kérdéseikkel, kreatív hozzászólásaikkal tudják segíteni egymás munkáját, a véleménycsere pedig segíti, fejleszti az egyes témakörökben végzett kutatások sikerességét, gyakorlati területeken való felhasználhatóságát.
A résztvevők pozitívan értékelték a PhD konferencián elhangzott előadásokat, és a hozzájuk kapcsolódó vitát. A doktori iskola hallgatóinak kutatásainak elméleti és gyakorlati területeken megvalósuló hasznossága, a különböző területeken elért sikerek egyaránt arra ösztönzik a szervezőket és a résztvevőket, hogy a továbbiakban is rendezzenek hasonló fórumokat.

Az idei évben a MFE Fogpótlástani Társaságának díját,- a díszoklevelet és könyvutalványt - az Országos Tudományos Diákköri Konferencián fogpótlástani témában tartott kiemelkedő előadásáért (A szilanizálás hatásának vizsgálata a cirkónium-dioxid alapú kerámiákhoz történő adhézióra) Dr. Tar Fábián kapta.

A konferencia témáihoz kapcsolódó folyamatosan megújuló eszközpark megtekintésének, megvásárlásának lehetőségét szakmai kiállítók biztosították.

A konferencia kiállítói, támogatók:

ALPHA IMPLANT, BIONIKA MEDLINE KFT DENTAL PLUS KFT DENTALCOOP PLUS KFT, DOCTOR TOOLS SRL, HARMONYCOM KFT, ICX HUNGARY KFT, MERFOL KFT, NOBEL BIOCARE MAGYARORSZÁG KFT, PROMED 2000 KFT, SGS INTERNATIONAL KFT, STRAUMANN GMBH MO-I FIÓKTELEPE, KONSENS KFT, OCULEUS Kft, TITÁNDENT Kft, PRO-DENTAL Kft, ORTHOSERA DENTAL KFT, BIOMAX SPA, MEDI, DENTECH KFT, DENTI SYSTEM KFT, DENT-EAST KFT, SIC-INVENT HUNGARY KFT,, BOTISS MAGYARORSZÁG KFT., TRANZIT-KER ZRT., HAPPY BUSINESS SERVICES ZRT.

Kongresszusunk látogatói és előadói, a tudományos előadások mellett az első napon a Kölcsey Központ Nagytermében megrendezett nyitófogadáson, a második napon pedig a gálavacsorán - a Nagyerdei Stadion VIP Gold Termében- vehettek részt. A résztvevők a közös esti vacsorákon kívül, szabadidős- és Debrecen, - mint Magyarország legjelentősebb egészségturisztikai központja- által nyújtott rekreációs programokat is igénybe vették, melyekre a konferencián szerzett hasznos tapasztalatok mellett szívesen emlékezhetnek majd vissza.


Dr. Radnai Márta és Dr. Hegedűs Csaba 
nyitóbeszéd a
Dr. Radnai Márta és Dr. Hegedűs Csaba
nyitóbeszéd a "Korszerű eljárások a fogpótlástanban a XXI. sz. elején" című továbbképző tanfolyamon
a MFE Fogpótlástani Társaságának XXII. Kongresszusán

Dr. Szabó Adrienne (DE FOK Arc-, Állcsont- , Szájsebészeti Tanszék)
Dr. Szabó Adrienne (DE FOK Arc-, Állcsont- , Szájsebészeti Tanszék)
"Silent Sinus syndroma - egy ritka kórkép esete" címmel tartotta meg előadását

A konferencia második napján, a külföldi előadók szekciójának üléselnökei
Dr. Piffkó József, Dr. Szabó György, Dr. Kenzo Nishiyama voltak
A konferencia második napján, a külföldi előadók szekciójának üléselnökei
Dr. Piffkó József, Dr. Szabó György, Dr. Kenzo Nishiyama voltak

Dr. Németh Zsolt, Dr. Redl Pál, Dr. Hegedűs Csaba és Dr. Radnai Márta 
a rendezvény sajtótájékoztatóján
Dr. Németh Zsolt, Dr. Redl Pál, Dr. Hegedűs Csaba és Dr. Radnai Márta
a rendezvény sajtótájékoztatóján

Dr. Varga Gábor és Dr. Hegedűs Csaba a konferencia PhD szekciójának üléselnökei
Dr. Varga Gábor és Dr. Hegedűs Csaba a konferencia PhD szekciójának üléselnökei

Dr. Szalóki Melinda PhD szekció,
Dr. Szalóki Melinda PhD szekció,
"3D nyomtatásban használatos új polimer rendszerek, és azok potenciális allergizáló vonatkozásainak vizsgálata fág bemutatásos technikával" címmel tartotta meg előadását

Farkasdi Sándor a Cirkónium és titán implantátumok strukturális, biomechanikai összehasonlítása preklinikai in vivo modellben kutatásának eredményeit ismertette
Farkasdi Sándor a Cirkónium és titán implantátumok strukturális, biomechanikai összehasonlítása preklinikai in vivo modellben kutatásának eredményeit ismertette

Sáry Tekla előadásának címe: Gyökérkezelt premoláris fogak helyreállítása és megerősítése különböző csapozási technikákkal
Sáry Tekla előadásának címe: Gyökérkezelt premoláris fogak helyreállítása és megerősítése különböző csapozási technikákkal

A konferencia témáihoz kapcsolódó folyamatosan megújuló eszközpark megtekintésének, megvásárlásának lehetőségét szakmai kiállítók biztosították
A konferencia témáihoz kapcsolódó folyamatosan megújuló eszközpark megtekintésének, megvásárlásának lehetőségét szakmai kiállítók biztosították

A gálavacsorán Dr. Umberto Garagiola, Dr. Szabó György, 
Dr. Hegedűs Csaba és Dr. Seong-Gon Kim
A gálavacsorán Dr. Umberto Garagiola, Dr. Szabó György, Dr. Hegedűs Csaba és Dr. Seong-Gon Kim

A műsoros gálavacsora a Nagyerdei Stadion VIP Gold Termében 
kitűnő hangulatban telt
A műsoros gálavacsora a Nagyerdei Stadion VIP Gold Termében kitűnő hangulatban teltBeszámoló a Magyar Fogorvosok Egyesületének Fogpótlástan Társaságának XXI. Kongresszusáról

2015. szeptember 24 és 26. között, Pécsett került megrendezésre a Magyar Fogorvosok Egyesületének Fogpótlástan Társaságának XXI. kongresszusa "Fogpótlástani Napok" címmel. A háromnapos rendezvénysorozat nyitó napján "Az érem két oldala: Aktuális témakörök a fogpótlástanban a fogorvos és a fogtechnikus szemszögéből" címmel zajlott továbbképző tanfolyam fogorvosok és fogtechnikusok számára. A második napon kerül megrendezésre a Társaság kongresszusa. A hagyományosan kétévente megrendezett konferencián idén a legmodernebb implantációs és digitális fogpótlástani technikákat kívántuk bemutatni. A zárónapon fogorvosok számára tartunk továbbképző tanfolyamot "A fogpótlástan korszerű anyagai és technikái" címmel.
Idén is meghívott előadóink között köszönthettük a szakma számos, igen elismert külföldi és belföldi képviselőjét, köztük Prof. Guillermo J. Pradíes Ramiro-t, a madridi Complutense Egyetem Fogpótlástani Tanszékének vezető professzorát, aki a hagyományos és a digitális lenyomatvétel módszerét hasonlította össze több szempontból, valamint Dr. Simone Drees-t Németországból, aki kémikusként a CAD/CAM technikában használatos anyagok tulajdonságairól tartott előadást. Dr. Rajiv Saini az indiai Pravara Institute of Medical Sciences docense a mindig aktuális periimplantitis etiológiáját, tüneteit és terápiáját foglalta össze előadásában. Hazai előadóktól is kiemelkedő színvonalú előadások hangzottak el, melyek a fogpótlástan csaknem valamennyi területét érintették. Hagyományteremtő szándékkal, Prof. Dr. Varga Gábor (Semmelweis Egyetem, FOK Orálbiológiai Tanszékének vezetője) és Marada Gyula (Pécsi Tudományegyetem ÁOK Fogpótlástani Tanszék) vezetésével került sor a fiatal PhD hallgatók szimpóziumára.
Az Országos Diákköri Konferencián tartott kiváló előadásért idén Németh Fruzsina (Semmelweis Egyetem, FOK) vehette át a Társaság jutalmát.
A társasági események; az állófogadás a Corso étteremben, valamint a kiváló hangulatú borvacsora a Pezsgőház Étteremben nagyszerű lehetőséget biztosítottak a szakmai közösség formálására.
A rendezvény támogatói: Heraeus Kulzer Dental Consulting, Bredent Medical GmbH , Alpha Implant Kft., Dentech Bt., Lacerta Dental Kft., Logintech Magyarország Kft., Mori Dent Kft., Procter & Gamble RSC Kft., SGS International Kft., SIC-Invent Hungary Kft., SMART Dental, VOCO GmbH.

A Magyar Fogpótlástanért emlékérmek átadása

2013-ban került sor első alkalommal a Magyar Fogpótlástanért emlékérmek átadására. Társaságunk ezzel a díjjal szeretné elismerni a hazai fogpótlástan kiemelkedő személyiségeit. Idei díjazottjaink: Dr. Körtvélyesi Andor, nyugalmazott főorvos, a Debreceni Egyetem, FOK volt oktatója és Dr. Kádár László, klinikai főorvos, a Semmelweis Egyetem, FOK Fogpótlástani Klinika munkatársa.

Dr. Körtvélyesi Andor
1962-ben nyert felvételt a SOTE Fogorvosi Karára, ahol 1967-ben szerzett diplomát "summa cum laude" minősítéssel. 1969-ben szakvizsgázott Fog- és szájbetegségekből jeles eredménnyel. 1984-ben megbízást kapott a Hajdú-Bihar megyei protetikus szakfelügyelő főorvosi teendők ellátására, amit egészen a szakfelügyelet átszervezéséig, a protetikus főorvosi hálózat megszüntetéséig ellátott. 1987-től a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Egészségügyi Osztályán dolgozott, mint megyei orvos. 1990-ben elnyerte a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat emlékérmét a megye fogászati ellátásának fejlesztéséért. 1991. és 2004. között a Kenézy Gyula Kórház Fogászati Osztályát vezette. A Kórház "Kenézy emlékplakett" adományozásával ismerte el az ott végzett munkáját. Ebben az időben részt vett a DEOEC Sztomatológiai Klinika oktatói munkájában is, mint az Államvizsga Bizottság tagja, majd 2000-től a mai napig, mint külső oktató vesz részt a fogorvostan-hallgatók képzésében. A debreceni városi ÁNTSZ felkérése alapján, 1999. és 2008. között ellátta a megyei jogú város sztomatológus szak-főorvosi feladatait. 2000-től két cikluson át tagja volt a Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiumának. A MOK Fogorvosi Tagozatának elnökségi tagja és az Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei választókerületi elnöke. Munkáját a testület 2009-ben a Huszár Csaba Emlékérem adományozásával ismerte el.

Dr. Kádár László
Egyetemi tanulmányait 1968-73 között az akkori Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán végezte. 1975-ben Fog- és szájbetegségekből, 2004-ben Konzerváló fogászat és fogpótlástanból tett szakorvosi vizsgát. Szakmai érdeklődése a részleges foghiányok Fábián-Fejérdy féle beosztása szerinti 2A és 2B osztályok protetikai ellátása iránt, valamint a különféle dentális implantációs rendszerekkel végzett klinikai alkalmazás témakörében, harmadsorban pedig a maxillofaciális rehabilitációs protetikai ellátásokkal kapcsolatosan nyilvánult meg. Az említett témakörökben tartott előadásokat itthon és külföldön, valamint jelentek meg közleményei, és könyvrészletek a témával foglalkozó kézikönyvben és egyetemi tankönyvben.
Rendszeresen tart tantermi előadásokat a fogorvostan-hallgatók számára magyar és német nyelven, valamint közel 25 éve fogtechnikus tanulók számára is. Klinikai gyakorlatokat vezet fogorvostan-hallgatók számára mindkét nyelven. A fogorvostan-hallgatókat vizsgáztató kari Záróvizsga Bizottság, valamint a Nemzeti Vizsgabizottság megbízása alapján a Konzerváló fogászat és fogpótlástan Szakvizsga Bizottság vizsgáztató tagjaként is tevékenykedik.
Rendszeresen részt vállal a klinika továbbképző programjaiban és a rezidensképzésben. Implantációs elméleti és gyakorlati témában önálló pontszerző kurzusokat tart fogszakorvosok részére. A maxillofaciális rehabilitációs tevékenységével kapcsolatosan több klinikával és más egészségügyi intézettel alakított ki munkakapcsolatot.
Tagja a Magyar Orvosi Kamarának, a Magyar Fogorvosok Egyesületének, a Magyar Fogorvosok Egyesülete Fogpótlástani Társaságának és a Magyar Fogorvosok Egyesülete Implantológiai Társaságának. E két utóbbi társaságban korábban vezetőségi funkciókat is ellátott.


Prof. Dr. Hegedűs Csaba at MFT elnöke megnyitja a rendezvényt
Prof. Dr. Hegedűs Csaba at MFT elnöke megnyitja a rendezvényt

Dr. Csizi Péter országgyűlési képviselő a megnyitó rendezvényen
Dr. Csizi Péter országgyűlési képviselő a megnyitó rendezvényen

Dr. Endrei Dóra a PTE ÁOK általános főigazgató-helyettese köszönti a rendezvény résztvevőit
Dr. Endrei Dóra a PTE ÁOK általános főigazgató-helyettese köszönti a rendezvény résztvevőit

A rendezvény közönsége
A rendezvény közönsége

Dr. Kádár László a Magyar Fogpótlásanért emlékérem díjazottja
Dr. Kádár László a Magyar Fogpótlásanért emlékérem díjazottja

Dr. Körtvélyesi Andor a Magyar Fogpótlásanért emlékérem díjazottja
Dr. Körtvélyesi Andor a Magyar Fogpótlásanért emlékérem díjazottja

Prof. Dr. Radnai Márta és Prof. Dr. Hegedűs Csaba
Prof. Dr. Radnai Márta és Prof. Dr. Hegedűs Csaba

Dr. Marada Gyula előadása a lenyomatvételi anyagokról és technikákról
Dr. Marada Gyula előadása a lenyomatvételi anyagokról és technikákról

Dr. Rajiv Saini
Dr. Rajiv Saini

Németh Fruzsina és  Prof. Dr. Hegedűs Csaba
Németh Fruzsina és Prof. Dr. Hegedűs Csaba

Prof. Guillermo Pradíes Ramiro és Dr. Nagy Ákos a Pezsgőház Étteremben
Prof. Guillermo Pradíes Ramiro és Dr. Nagy Ákos a Pezsgőház Étteremben

A Magyar Fogpótlástani Társaság XX. jubileumi kongresszusa és továbbképző tanfolyama
Képalkotó módszerek alkalmazásának a lehetőségei a hiányos fogazat helyreállításakor címmel

Debrecen 2013. szeptember. 27-28

PROGRAMFÜZET - ide kattintva letölthető

fok_037_small.jpg dr_kortvelyesi_andor_es_dr_marada_gyula_uleselnokok_small.jpg dr_bukovinszki_katalin_small.jpg dr_mohacsi_rita_small.jpg dr_szepesi_marta_small.jpg dr_lampe_istvan_small.jpg dr_petercsak_anita_small.jpg
dr_szendi_robert_small.jpg dr_vecsei_balint_small.jpg dr_prager_nandor_tamas_small.jpg dr_barath_zoltan_small.jpg prof_dr_szabo_gyula_prof_dr_marton_ildiko_es_prof_dr_fejerdy_pal_small.jpg prof_dr_hegedus_csaba_dr_radnai_marta_es_dr_redl_pal_small.jpg prof_dr_hegedus_csaba_small.jpg
dr_radnai_marta_small.jpg prof_dr_hegedus_csaba_es_prof_dr_fabian_tibor_small.jpg prof_dr_fabian_tibor_small.jpg prof_dr_fejerdy_pal_es_prof_dr_hegedus_csaba_small.jpg prof_dr_fejerdy_pal_small.jpg prof_dr_hegedus_csaba_es_prof_dr_kaan_miklos_small.jpg prof_dr_kaan_miklos_small.jpg
prof_dr_szabo_gyula_es_prof_dr_hegedus_csaba_small.jpg prof_dr_szabo_gyula_small.jpg fok_123_small.jpg szaloki_melinda_small.jpg dr_linninger_mercedes_small.jpg dr_torok_judit_small.jpg dr_hegedus_viktoria_small.jpg
dr_skopko_boglarka_small.jpg kerenyi_farkas_small.jpg dr_hrubi_edit_small.jpg bako_jozsef_small.jpg kuttor_andrea_small.jpg prof_dr_hermann_peter_small.jpg dr_toth_endre_small.jpg
prof_dr_hegedus_csaba_es_dr_borbely_judit_small.jpg prof_dr_hegedus_csaba_es_prof_dr_hermann_peter_small.jpg galavacsora_2__small.jpg galavacsora_4__small.jpg dr_radnai_marta_es_prof_dr_hegedus_csaba_small.jpg galavacsora_small.jpg galavacsora_3__small.jpg
galavacsora_5__small.jpg galavacsora_6__small.jpg galavacsora_7__small.jpg galavacsora_8__small.jpg galavacsora_9__small.jpg prof_masahiro_yoshimura_prof_shinn_jyh_ding_es_hsiang_kao_small.jpg dr_angyal_janos_small.jpg
prof_dr_dobo_nagy_csaba_small.jpg prof_hans_goran_grondahl_prof_dr_hegedus_csaba_es_dr_radnai_marta_small.jpg prof_shinn_jyh_ding_prof_dr_hegedus_csaba_es_dr_radnai_marta_small.jpg prof_shinn_jyh_ding_small.jpg prof_masahiro_yoshimura_small.jpg dr_radnai_marta_prof_masahiro_yoshimura_es_prof_dr_hegedus_csaba_small.jpg title_small.jpg

A Magyar Fogpótlástani Társaság XIX. Kongresszusa
Hévíz 2011. október. 7-8

PROGRAMFÜZET - ide kattintva letölthető

A XXI. század kihívásai a fogpótlástanban
2011. október 7-8.

img_6585_small.jpg img_6583_small.jpg img_6630_small.jpg img_6629_small.jpg
elnksgils2011hvz001_small.jpg kongresszusieladink001_small.jpg img_6581_small.jpg elnksgils2011hvz003_small.jpg

A XXI. század kihívásai a fogpótlástanban
Debrecen, 2010. október 9., szombat

Program:

Prof. Dr. Hegedűs Csaba: Korszerű anyagok és technikák a fogászatban
Dr. Radnai Márta: Protetikai módszerek a süllyedt harapási magasság emelésére
Dr. Hermann Péter: Fogpótlások minimál invazív eljárással
Dr. Borbély Judit: Korszerű fémmentes restaurációk: tervezés, információátvitel, kivitelezés a fogorvos oldaláról
Hajdu Zoltán fogtechnikus mester: Korszerű fémmentes restaurációk: kommunikáció, esztétika és kivitelezés a fogtechnikus oldaláról
Dr. Körtvélyesy Andor: Leggyakoribb hibáink a protetikai ellátás során
Dr. Radics Tünde: Csapos elhorgonyzású fogművek a klinikai gyakorlatban
Dr. Marada Gyula: Virtuális fogászat - a kézzelfogható jövő

img_5555_small.jpg img_5559_small.jpg img_5563_small.jpg img_5564_small.jpg img_5569_small.jpg img_5572_small.jpg
img_5575_small.jpg img_5577_small.jpg img_6212_small.jpg img_6214_small.jpg img_6219_small.jpg img_6222_small.jpg
img_6225_small.jpg img_6230_small.jpg img_6235_small.jpg img_6238_small.jpg img_6241_small.jpg img_6244_small.jpg